Thursday, April 25, 2024

Med petimi čutili se lahko vid in sluh po elektronski poti proizvedeta dokaj lahko, raziskovanja na tem področju pa so prestavljena leta naprej.


Okus, vonj in čutnost pa je še vedno zelo težko preslikati v resničnost. Dosedanji rezultati so povsem neekvivalentni v primerjavi s človeškimi sposobnostmi.

Skupini znanstvenikov iz dveh kalifornijskih univerz, delo je objavljeno v reviji Nature Materials, so z različnimi postopki uspeli proizvesti prototip umetne kože, ki je kar se tiče mehkobe in občutljivosti zelo podobna človeški koži.

Sintetična koža, ki jo je izumila ekipa ameriške znanstvenice kitajskega porekla Zhenan Bao, je pravzaprav poseben zelo občutljiv gumijasti sloj v katerega so vgrajeni drobceni tranzistorji. Takšna koža ima na svoji površini sposobnost začutiti mušico težko samo 20mg.

Strokovnjaki vseeno poudarjajo, da se občutek dotika sintetične kože ne more primerjati s človeško, še posebej v primerih čutenja bolečine.

Drugo strokovno ekipo je vodil Ali Javey, profesor računalniških znanosti na univerzi v Berkeleyu.

Njihovo »e-kožo« sestavljajo nano-žice, ki so narejene iz germanija in silikona, vgrajene v tanek sloj poliamida. Na gornji sloj so položili nano-tranzistorje in prav tako tanek sloj na dotik občutljive gume.

Prototip takšne kože, površine 49 kvadratnih centimetrov, lahko občuti pritisk od 0 do 15 kilopascalov, kar je primerljivo z močjo vsakodnevne aktivnosti kot npr. tipkanja ali držanja nekega predmeta.

»Če želimo, da bo robot zlagal posodo, ga moramo naučiti, da pri tem ne razbije kozarcev,« je dejal profesor Javey.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroci so z leti vse manj aktivni

13 junija, 2012 0