Monday, July 15, 2024

Odkritje bi lahko doprineslo k odkritju zdravila, s katerim bi imunski sistem spodbudili, da bi sam opravil z vsiljivcem, so prepričano raziskovalci Univerze v Rochesterju.


Gre za encim, imenovan AG3, ki so ga v neobičajno velikih koncentracijah odkrili pri tako imenovanih elitnih pacientih, to je tistih, ki so okuženi z virusom hiv, pa ne zbolijo. Menijo, da večja količina encima usodno upočasnjuje mutiranje virusa hiv in na koncu povzroči razpad njegovega genoma. Gen encima, ki je „odgovoren“ za uničevanje v telesu izjemno hitro mutirajočega virusa hiv, so poimenovali „vif“. Znanstveniki so odkrili, da je prav od števila „vifov“ v encimu AG3 odvisen rezultat spopada med AG3 in virusom hiv. Uspelo jim je tudi izolirati grobo strukturo encima AG3. Okritje so objavili v zadnji števili revije Journal of Biological Chemistry.

Z virusom hiv je ta hip v svetu okuženih 40 milijonov ljudi, zaradi aidsa pa je umrlo že 25 milijonov ljudi. Čeprav poznamo 20 zdravil, ki virus pri okuženem „držijo pod kontrolo“, zoper aids še ne poznamo učinkovitega zdravila, proti virusu, ki ga povzroča, pa ne učinkovitega cepiva.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice