Wednesday, July 17, 2024

Britanska vlada trdi, da je uspela identificirati oz. kategorizirati devet tipov težkih oblik alkoholizma, objavlja BBC. S tem odkritjem pričakujejo boljšo proti-alkoholno kampanijo in učinkovitejšo pomoč odvisnikom.


Tamkajšnje ministrstvo za zdravstvo verjame, da bo z lažjim razumevanjem svojih razlogov pretiranega uživanja alkohola doprineslo k hitrejšemu in učinkovitejšemu zdravljenju.

Po raziskavi, ki se je ukvarjalo z vzorci prekomernega uživanja alkohola so razvili program, ki pomaga pri zdravljenju posameznega tipa alkoholiziranosti. Projekt je usmerjen predvsem alkoholikom starimi nad 35 let, ker imajo prav oni največje težave z alkoholizmom.

Devet tipov alkoholikov

Depresivni alkoholiki pijejo zaradi težav v življenju, nedavna ločitev, izguba službe… Pijejo zato, da se lažje soočajo s trenutno situacijo.

Drugi tip alkoholikov pije zaradi stresa, ki vlada v njegovem družinskem ali poslovnem življenju. Alkohol jim daje občutek kontrole življenja jih umirja in sprošča.

Tretji tip alkoholikov pije zato, da se lažje in hitreje vklopi v družbo. V to kategorijo najpogosteje spadajo osebe z veliko znanci in bogatim družabnim življenjem. Pogosto pozabljajo koliko, kdaj in kje so pili.

Konformistični alkoholiki – v to kategorijo spadajo moški, ki verjamejo da je pogosto obiskovanje klubov in barov to, kar moški morajo delati. Pretirano uživanje alkohola spada v kulturo obnašanja in običajev v baru, ter seveda družbe v njem.

Alkoholiki zaradi družbe pijejo v družbi predvsem zato, da dobijo določeno mero samozavesti in občutek varnosti.

Alkoholiki zaradi dolgočasja – v to skupino spadajo mame samohranilke in samski moški brez razvitega družabnega življenja in interesa. Z alkoholom nadomeščajo samoto.

Alkoholik postavljač se pogosto izgublja v svojih frustracijah. Podcenjevalni občutek in izpostavljanje lastnega ega, pogosto poganja alkohol, ki mu daje večvrednostni kompleks.

Hedonistični alkoholik je najpogosteje ločena oseba, moški ali oseba z odraslimi otroki. Uživanje alkohola mu vrača občutek mladosti in svobode.

Odvisniki zaradi prostorov – ta tip odvisnikov cele dneve presedi v barih, ki jim počasi a zanesljivo postaja drugi dom. Pijejo iz dolgočasja, zaradi potrebe po prilagajanju, ali nezadovoljstva.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Dojenje uravnava telesno težo po porodu

13 junija, 2012 0