Monday, March 27, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Rezultate raziskave so objavili v strokovni reviji Nature Neuroscience.


Znanstveniki so poskušali ugotoviti zakaj so nekateri slepi ljudje, v času migrene izredno občutljivi na močno svetlobo.

Primerjali so reakcije dveh skupin.

V prvo skupino so umestili šest pacientov, ki so zaradi raka očesne mrežnice in glavkoma popolnoma izgubili vid. V drugo skupino pa so razporedili štirinajst pacientov, ki so vid izgubili zaradi degenerativnih bolezni mrežnice, pa kljub svoji slepoti reagirajo na svetlobo.

»Pacienti iz prve skupine se niso pritoževali nad močnejšimi migrenami, kljub temu da so bil izpostavljeni močni svetlobi, druga skupina pa se je pritoževala nad močnejšimi migrenami, še posebej ko je bila izpostavljena modri in sivi svetlobi,« je pojasnil profesor Rami Burstein.

»To pomeni, da mehanizem fotofobije (prekomerne občutljivost na normalno svetlobo) lahko povežemo optični živec, ki prenaša vidno informacijo iz fotoreceptorjev mrežnice do možganov. Pri popolnoma slepih ljudeh, ki so svoj vid izgubili zaradi raka mrežnice ali glavkoma, fotoreceptorji niso prenesli svetlobni signal,« je še dodal.

Skupina znanstvenikov smatra, da so za poslabšanje migrene zaradi izpostavljenosti svetlobe, krive nedavno odkrite celice mrežnice, ki vsebujejo fotoreceptorje z fotopigmentom melanopsinom, vrsto proteina odgovorno za detekcijo svetlobe in upravljanjem z biološko uro.

Hipoteza, ki so jo testirali na miših, se je pokazala za točno.

»To pojasnjuje, zakaj nekateri pacienti trdijo, da se njihova migrena ob izpostavljenosti svetlobi krepi in oslabi po polurni osamitvi v temnem prostoru.« pojasnjuje profesor Burstein.

Sorodni članki: 

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Nenaspani otroci in krvni sladkor

13 junija, 2012 0