Sunday, April 21, 2024

Ekipa francoskega inštituta I-Stem je izolirala matične kožne celice (keratinocite) in jih uspela usmeriti, da se razvijejo v celice vseh slojev človeške kože.


Kožo so nato transplantirali na miši in odkrili, da je žival že v 12-tih tednih ustvarila področje normalne, funkcionalne človeške kože.

Odkritje so objavili v prestižni medicinski reviji Lancet. Avtorji upajo, da bo njihova raziskava pomagala ustvariti terapevtske metode, ki bodo nekega dne na voljo številnim ljudem.

Marc Peschanski, direktor inštituta na katerim so opravili raziskavo pravi: »Naša ekipa je zaenkrat edina, ki ji je uspelo končati protokol, ki omogoča pretvorbo človeških embrionalnih matičnih celic v čisto homogeno populacijo keratinocitov. Keratinociti omogočajo ustvariti vse plasti kože v in vitro pogojih, ter v in vivo pogojih.«

V spremljevalnem članku je Holger Schluter iz Peter MacCallum centra za rak v Melbournu dejal, da bo to odkritje omogočilo nov nivo za nadaljnje raziskave o regenerativnih kožnih matičnih celicah.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Naprava za boj proti »superbakterijam«

13 junija, 2012 0