Saturday, April 13, 2024

Zobna sponka da ali ne?

Tako mlečni kot stalni zobje včasih zrastejo izven vrste: stalni zobje včasih vraščajo


med mlečne pravokotno in pravilno smer rasti,  še preden so prvi izpadli. Pri nekaterih otrocih je čeljust premajhna ali nebo preozko, tako da lahko nastane prostorski problem.

Če sumite, da je namestitev zob vašega otroka nepravilna, obiščite otroškega zdravnika ali zobozdravnika,  specializiranega za čeljustno ortopedijo. Razložil vam bo, če in kdaj je potrebno  uravnavanje rasti zob. Napake se morajo odpravljati pri stalnih zobeh, torej največkrat od 12. leta življenja, ko izpadejo zadnji mlečni zobje.

Poškodovan zob, kaj storiti?

Otrok, ki se uči tekati ali plezati, pogosto pada – včasih tudi na obraz. Pri tem si lahko izbije zob ali odlomi košček zoba. Lahko si zob razmaje, tako da stoji  postrani. Če se pri tem poškoduje zobni živec, zob odmre in se obarva sivo. Ta » mrtvi » mlečni zob ali tudi prizadeti mlečni zob mora ostati v dlesni kot » držalec prostora ». Če zob izpade, ga je potrebno vstaviti nazaj – peljite otroka k zobozdravniku. Odločil se bo, ali je »držalec prostora »vstavljen tako, da bodo lahko stalni zobje rasli na predvideno mesto.

Prva pomoč pri zobobolu

Zaradi kariesa in tudi pri izpostavljanju stalnih zob lahko nastanejo močne bolečine. Vsekakor pojdite z otrokom k zobozdravniku. Izven delovnega časa lajšajo bolečine topli obkladki  na lice. Kaj lahko še pomaga: dajte otroku sesati nageljnove žbice, lahko pa mu  daste tudi žličko sirupa s paracetamolom. Če ima otrok vročino, obiščite dežurnega

Reference:

  1. Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
  2. kidshealth.org
  3. thechildrenhealthside.com

 

Kategorija:   Novice, Zdravje