Wednesday, February 28, 2024

Stomatologi pogosto svetujejo redno uporabo zobne nitke. Na ta način preprečimo nastanek zobnih oblog, ki so najpogostejši povzročitelji izpadanja zob v odrasli dobi. Najnovejša raziskava je pokazala, da uporaba zobne nitke znižuje delovanje bakterij v ustni votlini, ki povzročajo bolezni dlesni, piše Webindia.


Strokovnjaki z univerze v New Yorku so v raziskavo vključili 51 parov dvojčkov starih od 12 do 21 let. En od dvojčkov, si je zobe umival na običajen način, drugi pa je poleg zobne paste in ščetke uporabil še zobno nitko.

Po dveh tednih so znanstveniki ocenjevali količino bakterij v ustnih votlinah, še posebno so bili pozorni na bakterije, ki so povezane z nastankom paradentoze.

Dvojčki, ki zobne nitke niso uporabljali, so imeli v ustni votlini večje število bakterij, kot njihovi bratje, ki so poleg ščetkanja uporabili tudi zobno nitko.

Na temelju rezultatov raziskav, strokovnjaki poleg ščetkanja zob priporočajo tudi redno uporabo zobne nitke. Na ta način naj bi se izognili paradentozi in nastajanju zobnih oblog, ki sta glavna povzročitelja izpadanja zob v poznejših letih.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

5. erotična zgodbica: Profesionalka

13 junija, 2012 0