Tuesday, February 27, 2024
Pred desetletji so verjeli, da otrok med nosečnostjo posrka ves kalcij iz materinih zob. Mit je seveda neresničen, vsekakor pa je skrb za ustno higieno zob nadvse pomembna predvsem med nosečnostjo, saj lahko hitro pride do različnih bolezni zob in dlesni. 
Slaba ustna higiena in povečana raven spolnih hormonov med nosečnostjo so dejavniki, ki še bolj izrazito vplivajo na razvoj vnetij dlesni ali nosečniški gingvitis. Do vnetja pride običajno v drugem mesecu nosečnosti, ko je nivo estrogena in progesterona močno povišan. Največja koncentracija hormonov je dosežena v osmem mesecu. Takrat dlesen pordeči in oteče, prav tako pa postane boleče na dotik in zakrvavi med ščetkanjem zob.
Veliko krat se med nosečnostjo pojavi tudi nosečniški granulom, rdeč izrastek na dlesni, ki zakrvavi na dotik. Po navadi se pojavi na dlesni, ki je že predhodno vneta. Tako gingvitis kot granulom lahko preprečimo z ustrezno ustno higieno, ki vključuje redno umivanje zob in občasno nitkanje.

Zobozdravniške preglede je priporočljivo opraviti pred nosečnostjo, sploh če ti zadevajo rentgensko slikanje, ki se kljub zanemarljivemu radiacijskemu vplivu na plod, odsvetuje. V nujnih primerih je najboljše obiskati zobozdravnika v prvem in drugem trimesečju, v tretjem pa opravite le nujne primere.


Kakor vsi ostali, pa so tudi zobje nosečnice ranljivi za zobno gnilobo, Številni različni dejavniki med nosečnostjo vplivajo na nastanek zobnega kariesa. Mamice lahko poskrbijo za zdravje zob svojega malčka, saj se ti začnejo formirati že v zgodnji nosečnosti, zasnove mlečnih zob pa že v šestem tednu zanositve. Ker se med nosečnostjo prehranjevalne navade spremenijo- poveča se potreba po kisli hrani in sladkarijah, slednje vpliva tudi na kakovost zobovja. Pravilna in kakovostna prehrana tako odigrava pomembno vlogo tudi tukaj, saj je hrana bogata z beljakovinami, minerali in vitamini pomemben odločevalec kvalitete zob mamice in malčka.

 

Kategorija:   Nasveti, Nosečnost, otrok
Naslednji prispevek

JESENSKA ZMEDA: KAKO NAJ OBLEČEM SVOJEGA OTROKA?

12 oktobra, 2019 0