Monday, July 15, 2024

V raziskavi so analizirali trideset vzorcev sline. Odkrili so 49 beljakovin, po katerih so se zdravi ljudje razlikovali od tistih z benignim ali malignim tumorjem dojke.


Slina je zapletena mešanica beljakovin. »Trenutno različne vzorce primerjamo s kemičnim označevanjem, ki omogoča določanje beljakovin in njihovih natančnih količin. To pa omogoči primerjanje ravni 150 do 200 različnih beljakovin v rakavih in nerakavih vzorcih, s katerimi bi lahko ugotovili morebitne bolezenske markerje,« je povedal vodja raziskave.

Znanstveniki upajo, da bo zdajšnje metode odkrivanja raka, torej mamografijo, ultrazvok in biopsijo, nekoč nadomestilo preprosto testiranje sline. Večina ljudi, zlasti žensk in otrok, obiskuje zobozdravnika veliko pogosteje kot zdravnika družinske medicine, testiranje sline pa je neinvazivna in hitra metoda. Ta raziskava je ena od številnih, ki »dokazuje« uporabnost te metode, vsako leto pa se jih pojavi vse več. Velja omeniti, da je raziskava zajela vzorce zelo majhnega števila ljudi, zato bo potrebno še veliko dela, preden se bo izkazalo, ali bo metodo možno uporabljati tudi rutinsko.

vir: Viva

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Preventiva pomembna v borbi proti raku

13 junija, 2012 0