Monday, July 15, 2024
13 junija, 2012

Zver in študenti so se uskladili glede zakona o štipendiranju

By 0 666 Views

O noveli zakona o subvencioniranju študentske prehrane pa predstavniki študentov z vlado niso našli skupnega jezika. Sporna sta zlasti prvi in četrti člen, ki govorita o načinu zagotovitve izvajalcev subvencionirane študentske prehrane oziroma o času, v katerem so študenti upravičeni do bonov, je dejal Zver.


Glede izbora najugodnejšega ponudnika se niso mogli zediniti

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je predlagalo kompromisno rešitev četrtega člena novele, "kjer smo povzeli predlog študentov, ki so ga ti dali v preteklih mesecih in tednih. Vendar so ga povezovali s paketno rešitvijo prvega člena novele," je pojasnil Zver. To pa pomeni, da ŠOS ne želi, da bi skladno z zakonom o izvrševanju proračuna država izvedla razpis in izbrala najugodnejšega ponudnika po kriterijih iz prvega člena novele, je še dejal Zver in dodal, da želijo študenti to opravljati na podlagi določil starega zakona, torej brez razpisa. Ministrstvo za delo pa se s takšnim predlogom ni strinjalo in še naprej vztraja pri razpisu.

 

Predstavniki ŠOS so simulacijske izračune prejeli šele na seji

Predsednica ŠOS Saša Albreht pa nasprotno opozarja, da so ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve že v oktobru pozvali, naj jim posreduje mikrosimulacijske izračune o socialnem cenzusu za pridobitev republiških štipendij, ki pa so jih predstavniki ŠOS prejeli šele na tokratni seji. Zakon o štipendiranju so tako na ŠOS vseeno podprli, si pa pridržujejo pravico, da bodo zakonu, v kolikor ne bo izpolnil postavljenih kriterijev, nasprotovali, je napovedala predsednica ŠOS.

Subvencionirana prehrana v poletnih mesecih ukinjena?

Noveli zakona o subvencioniranju študentske prehrane pa so na ŠOS nasprotovali, ker niso mogli pristati na časovno omejevanje dostopa študentov do študentskih bonov v poletnih mesecih. "Tukaj seveda zagovarjamo dejstvo, da imamo študenti status 12 mesecev, prav tako 12 mesecev plačujemo tudi študentske domove in prejemamo štipendije," je dejala Albrehtova. Prav tako na ŠOS ne pristajajo na javni razpis. V zakonu namreč po njihovem mnenju ne more biti zapisano, da se izbira najcenejšega ponudnika, je še opozorila Albrehtova.

Zver pa je opozoril, da v prvem členu novele zakona, ki ureja razpisne pogoje, ne gre izključno za iskanje najcenejšega ponudnika, ampak tudi za ponudnika, ki bo ponudil kakovostno študentsko prehrano.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Nekoristno predpisovanje antibiotikov za bronhitis

13 junija, 2012 0