Wednesday, June 19, 2024

Po besedah Sušlja uvedba on-line elektronskega poslovanja v zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za delavce v zdravstvu predstavlja predvsem poenostavljen in varen dostop do podatkov zavarovanca, ki so sedaj zapisani na kartici zdravstvenega zavarovanja. Obenem po besedah Sušlja novi sistem zagotavlja tudi večjo ažurnost podatkov in širši nabor le-teh. Med pridobitve na novi kartici tako sodijo predvsem nazivi zavarovancev, bolj enostavno ugotavljanje statusa zavarovanja, podrobnejši podatki o izbranih osebnih zdravnikih in podatki o izbranih medicinsko tehnično pripomočkih zavarovanca.


"Nova kartica zdravstvenega zavarovanja je ključ do podatkov in ne nosilec teh," je poudaril Sušelj. Sam on-line sistem, ki ga bodo vzpostavili, pa bo omogočal sprotno, neposredno in varno izmenjavanje podatkov med izvajalci zdravstvenih storitev, ZZZS in zavarovalnicami za prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Med nove funkcije tega sistema tako po njegovih trditvah sodi predvsem zapis in reguliran dostop do podatkov o nosečnosti in o opravljenem postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Ob tem je poudaril, da vzpostavitev elektronskega poslovanja v zdravstvu v praksi za zdravnike še ne pomeni bistveno večjih sprememb, temveč predvsem poenostavlja vsakodnevno uporabo podatkov zavarovanca. "Potrebno pa je omeniti, da prva faza on-line dostopov pomeni dobro podlago za nadaljnji razvoj elektronskega poslovanja v zdravstvu," je dejal. Po njegovih besedah bodo prav na vzpostavljeni infrastrukturi postopoma začeli uvajati tudi elektronski recept za zdravila, dostop zavarovane osebe do lastnih zdravstvenih in zavarovalniških podatkov ter dostop do podatkov za izvajanje zdravstvenih zavarovanj. Vzpostavljen sistem bo podlaga za pospešen razvoj elektronskega zdravstvenega kartona, elektronske napotnice ter izmenjavo medicinskih podatkov med izvajalci zdravstvenih storitev.

Sušelj je  še dejal, da je uvajanje elektronskega poslovanja v zdravstvu pilotni projekt, ki ga bodo začeli izvajati maja 2008 v Novi Gorici, potem pa ga bodo predvidoma do aprila 2009 postopoma uveljavili v vseh slovenskih regijah. Zagotovil je, da bo javnost o tem dobro obveščena in tako zavarovanci sploh ne bodo občutili bistvenih sprememb. Obenem je poudaril, da bo novi sistem omogočal hitrejšo komunikacijo z zavarovano osebo, zmanjšal tveganja napačnih strokovnih odločitev in posledično prispeval k večji kakovosti zdravstvenih storitev. "V naslednjih korakih pa bo elektronsko poslovanje zavarovancem omogočalo varen in neposreden dostop preko spleta do lastnih podatkov o zdravstvenem zavarovanju in zdravljenjih," je še dejal Sušelj.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroci depresivnih mater nagnjeni k poškodbam

13 junija, 2012 0